Habesh Food

Recept-tillbehör

Kycklinggryta(4 portioner)
4 st. kycklingklubbor
800 g berberepasta
salt
4 st. hårdkokta ägg
Ta bort skinnet på kycklingen och dela den i två delar (kycklingbenet och kycklinglåret) Tvätta kycklingen noggrant lägg kycklingdelarna på ugnsform Sätt in formen i ugnen ca 150 grader Under tiden tar du fram en kastrull och kokar upp berberepastan När kycklingen är färdig lägg den i berberepastan och rör om försiktigt och tillsätt lite salt, Lägg i äggen och ta bort den från spisen och låt grytan stå och dra sig en liten stund.

Köttfärsröra med berberepasta(4 portioner)
600 g köttfärs
6 msk berberepasta
2 dl Krossad tomat
10 g pressad vitlök
50 g Smör
Salt

  1. Bryn köttfärsen och rör om
  2. Lägg i berberepastan och krossade tomaten
  3. Låt det sjuda ner till rätt konsistens
  4. Smaka av med vitlöken och saltet
  5. Vill du ha det stakare lägg i mer berberepasta

Köttgryta(4 portioner)
600 g ytterlår
800 g beberepasta
0,5 dl smör/olja
salt

  1. Skär upp köttet i små bitar
  2. Lägg smöret i kastrullen och bryn upp köttet
  3. Låt det sjuda tills köttet börja bli klart
  4. Tillsätt berberepasta och salt, rör om tills köttet är mört
  5. Dra sedan av den från spisen och låt grytan stå och dra sig en stund

Berberepasta(Qulet)
1 kg gul lök
60 g berbere
1,2 dl matolja
30 g tomatpuré
10 g pressad vitlök
10 g pressad ingefära
5 g kardemumma
5 g salt

  1. Skala och hacka gula löken fint eller i matberedaren
  2. Lägg lite olja i en kastrull häll i löken och rör om med en träslev, tillsätt olja under tiden löken kokar
  3. När löken har börjat smälta tillsätter du tomatpurén och berberen
  4. När löken har smältigt så tillsätter du resten av ingredienserna
  5. Det är viktigt att röra nästan hela tiden så att löken inte bränns. Tillsätt vatten så att du får en bra konsistens

Linsgryta(4 portioner)
2.5 dl röda linser
500 g berberepasta
salt

  1. Skölj linserna noggrant
  2. Häll linserna tillsammans med berberepastan
  3. Koka tillsammans under omrörning i ca 10-15 min
  4. Tillsätt kokande vatten och salt om det behövs
  5. Rör om då och då och låt det stå och puttra under lock i ytterligare 10-15 min
  6. Ta av den från spisen och låt grytan stå en liten stund

Spenat(4 portioner)
600 g hackad spenat
1,5 dl matolja
10 g pressad vitlök
20 g finhackad rödlök
salt

  1. Värm lite olja i en kastrull
  2. Bryn rödlöken och vitlöken
  3. Lägg i spenaten och salta
  4. Rör om då och då och låt det stå och sjuda i en ca 30 min

Keso
1 liter filmjölk

  1. Sjud filmjölken i ca 10 minuter
  2. Sila bort vattnet
  3. Kyl ner den

En god råbiff(4 portioner)
något för riktiga finsmakare. En variant av kitfo, råbiff från Etiopien och Eritrea. 750 g nymalt nötkött, exempelvis från märgpipa
Kryddröra:
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malda korianderfrön
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald muskotnöt
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 tsk salt
2 krm kajennpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk nymald svartpeppar
1/2 dl smält smör/matolja
1 rödlök, finhackad

  1. Rosta ingefära, koriander, kardemumma, muskotnöt, nejlika, kanel och kryddpeppar på låg värme i stekpanna (utan något fett) i cirka 5 minuter under omrörning
  2. Tillsätt salt, kajenn, paprika och svartpeppar. Fortsätt rostningen i cirka 10 minuter under omrörning. Tillsätt oljan och rödlöken och låt fräsa under omrörning tills löken blivit kokt, i cirka 5 minuter
  3. Låt blandningen kallna helt. Blanda den kalla kryddpastan med råbiffen. Rör om det hela ganska länge med en träslev tills färsen blivit mjuk och mosig. Forma till biffar och servera med sallad och keso


Vill du dela med dig av dina favoritrecept maila oss gärna!